Sākums » Paipalu olas: kāpēc iekļaut uzturā, cik ilgi vārīt un kā īpaši viegli un ātri notīrīt?

Paipalu olas: kāpēc iekļaut uzturā, cik ilgi vārīt un kā īpaši viegli un ātri notīrīt?

14.04.2022. | Jaunumi

Dalies ar ziņu:

Līdzās vistu olām kā ikdienā, tā arī svētku dienās arvien biežāk gozējas mazās, vizuāli tik ļoti simpātiskās un arī gardās paipalu oliņas. Kas tajās vērtīgs, cik ilgi vārīt un kā vislabāk šīs izmērā tik nelielās oliņas ērti nolobīt? Mums pastāstīja īsteni paipalu olu pazinēji - SIA “Rīta putni” direktors Bruno Cīrulis un zemnieku saimniecības “Pūcītes” īpašnieks Kaspars.

Nenoliedzami, groziņš, kurā līdzās skaisti krāsotām vistu olām gozējas arī eleganti smalkās paipalu olas, kļūst īpaši acīm tīkams. 

Paipalu oliņas jau no dabas ir glīti izdekorētas, tāpēc pat neprasa krāsu iejaukšanos, lai gan taisnības labad jāsaka, ka arī nokrāsotas dažādos toņos tās izskatās vienreizēji. 

Bet bauda acīm, lai arī svarīga, nav vienīgais iemesls, kāpēc olas ir tik ļoti iecienītas kā Lieldienās, tā arī ikdienā. Skaidrojam, kas paipalu olās īpašs, kā tās vārīt, nolobīt un arī cik ilgi varam uzglabāt.

Kas ir vērtīgākais paipalu olās?

Izmērs un garša galvenās īpašības, kuras vienprātīgi izcēla abi paipalu olu pazinēji. 

Izmērs

“Pateicoties salīdzinoši nelielam izmēram, paipalu ola ir pieprasīts produkts smalkos restorānos,” atklāj Bruno Cīrulis. Oliņas lielākoties izmanto kā greznu, apēdamu ēdienu papildinājumu ceptā vai vārītā izskatā.  

Vēl viens paipalu oliņu bonuss ir tas, ka nelielā izmēra dēļ šīs olas īpaši patīk bērniem, tāpēc vecāki ļoti labprāt tās iekļauj savu iecienīto produktu sastāvā. 

Garša un iecienītie pasniegšanas veidi

“Olīgāka” garša ir viena no spilgtākajām iezīmēm, kuru, runājot tieši par garšu, izcēla “Rīta putnu” saimnieks. Iemesls tam, iespējams, meklējams tajā, ka paipalu olai, salīdzinot ar vistu olu, dzeltenums ir proporcionāli lielāks nekā baltums. 

Cik daudz tās varam notiesāt?

Nav šaubu, ka Lieldienās notiesāto olu skaits parasti ir lielāks nekā ikdienā. Runājot tieši par paipalu olām, svētkos der ieklausīties vienkārši savā organismā, tas pateiks priekšā. 

Tā kā iepriekš minējām, ka paipalu olas ir ļoti iecienītas tieši jēlā veidā, z/s “Pūcītes” vadītājs rekomendē pieaugušajiem nepārsniegt 5 jēlu olu patēriņu dienā. 

Cik ilgi jāvāra mazās oliņas?

Varētu šķist, kas tad tur - izvārīt olas. Ja pie vistu olas vārīšanas esi “piešāvis roku”, ķeroties pie paipalu olām, jāmācās viss no jauna. 

Olu vārīšanas procesu ietekmē virkne apstākļu. Tāpēc to savu īsto un precīzāko laiku iegūsi eksperimentējot. Bet ir tāds nerakstītais zelta likums, kuru ievērojot viss izdosies ātri un bez raizēm:

olām jābūt istabas temperatūrā un, ūdenim sākot burbuļot, tās jāvāra 3 minūtes - tad oliņas būs perfekti izvārītas. 

Vārot īsāku laiku, dzeltenums būs mīkstāks. 

Bet ir vēl kāda īpaša nianse, kuru izcēla abi paipalu olu īpašību zinātāji. Paipalu olām dzeltenums proporcionāli ir lielāks un attiecīgi arī smagāks nekā baltums, tāpēc, oliņām stāvot, tas nosēžas čaumalas apakšā. Tāpēc vārīšanai tās jāsagatavo. Nekā sarežģīta, tikai papildu brīdis laika:

Traukā ar siltu ūdeni (ap +45 ºC) ieliek vārīšanai paredzētās paipalu olas un lēnām maisa. To dara pāris minūtes. Tas ir nepieciešams, lai paipalu olas dzeltenums nonāktu olas vidū un neatrastos pie olas malas, pie čaumalas un lobot nesabojātu olas baltumu.

Mazā izmēra dēļ paipalu olas ir viegli pārvārīt. Vārot jau ilgāk nekā četras minūtes, ola ne vien būs izvārīta cieta, bet arī pārvārīta un tādēļ kļuvusi zila, kas noteikti nepadarīs to tīkamu ēšanai.

Kā vieglāk nolobīt?

Iedomājoties par lielāka daudzuma paipalu olu notīrīšanu, gribas saķert galvu. Jau ar vistu olām mēdz būt grūtības, kur nu vēl ar tādām sīciņām paipalu oliņām, kuras knapi var noturēt rokās, vai ne? Ja zini, ko darīt, tad problēmu nav. Kā mums pastāstīja z/s “Pūcītes” īpašnieks,

zinot pareizo metodi, stundas laikā var notīrīt pat 300 oliņas! Iespaidīgi, vai ne?

Ļoti svarīgo niansi par olu dzeltenuma centrēšanu mēs jau aprakstījām iepriekš. Ja to neizdarīsi, olu lobot, baltums saplīsīs, jo vietā, kur būs nostājies dzeltenums, baltums būs ļoti plāns.

Ko darīt tālāk? Kad oliņas vārījušās nepieciešamo laiku, tām nolej karsto ūdeni un strauji atdzesē pēc iespējas aukstākā ūdenī. Kad tas izdarīts, sākam lobīt. 

Visātrāk un efektīvāk, īpaši tad, ja jānotīra liels skaits oliņu, būs noliet ūdeni, katliņam, kurā ir olas, uzlikt vāku un dūšīgi kādu brīdī pakratīt, lai čaumala kārtīgi saplaisā. Paipalu olām plēvīte ir krietni izturīgāka nekā vistu olām, tāpēc nav jābaidās par pašas olas sabojāšanu.

Saudzīgāka metode būs ņemt oliņas pa vienai, pasist pret galdu un tad, viegli uzspiežot ar plaukstu, virpināt pa galdu, līdz čaumala pilnībā saplaisājusi.

Tad atkal oliņām uzlej siltu ūdeni, lai tas iekļūst starp čaumalu un olas plēvīti. Visbeidzot atliek ķerties pie lobīšanas - to dara no resnā gala, jo tajā ir gaisa burbulis, pārplēšot balto plēvīti. 

Avots

...

    Dalies ar ziņu:  
    Notikumi
    P
    O
    T
    C
    Pk
    S
    Sv
    26
    27
    28
    29
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    8
    9
    10
    11
    12
    13
    14
    15
    16
    17
    18
    19
    20
    21
    22
    23
    24
    25
    26
    27
    28
    29
    30
    31
    1
    2
    3
    4
    5
    6
    7
    Mūsu partneri