Ieskatīsimies olu inkubācijas procesā, nedaudz apskatīsim inkubatoru veidus, kā arī dalīsimies ar novērojumiem, kāds olu inkubēšanas aprīkojums mūsu tirgū ir lietotāju iecienīts.
Putnkopībai cilvēces pastāvēšanas vēsturē jau gadu tūkstošiem ir liela loma kā neaizstājamai olbaltumvielu nodrošinātājai gan olu, gan putnu gaļas veidā. Kā jebkurā nozarē, kam jāpabaro daudz ļaužu, vienmēr meklēti veidi, kā uzticami un kontrolēti pavairot ganāmpulkus, lai nodrošinātu nepieciešamos produkcijas apjomus, un vajadzības gadījumā tos viegli palielinātu vai samazinātu. Mājputnu pavairošana šajā ziņā ir ļoti pateicīga. Tradicionāli lauku viensētās šo darbiņu veica paši putni, un ar to bija pietiekami, lai uzturētu mājputnu bariņu vienas saimes vajadzībām, taču, tikko rodas vēlme pievērsties putnkopībai kā stabilam ienākumu avotam, bez olu inkubācijas inkubatorā neiztikt. Šeit gan jākliedē mīts, ka cālīši no olu inkubatora atšķirtos no tiem, ko izperinājusi pati vista, nav nekādu zinātnisku pierādījumu un racionālu iemeslu tā uzskatīt.
Olu inkubēšanas process
Olu inkubēšana inkubatorā pēc būtības nav nekas cits, kā perējošas vistas uzvedības imitācija, tāpēc procesu visvieglāk būs izprast, skatoties, kā to dabā dara rūpīgās vistu mammas pašas. Parasti vairākas vistas dēj vienā ligzdā, un, kad olu skaits ligzdā ir nedaudz virs 10, perēt gribošā vistiņa sēžas tām virsū un sāk savu darbu. Tas arī parāda to, ka olas ilgi ligzdā pirms inkubēšanas nekad nestāvēs, tāpēc ir svarīgi arī inkubatorā liekamās olas glabāt ne ilgāk par 7–10 dienām.
Visu inkubācijas laiku (piemēram, vistu olām tā ir 21 diena) iedala divās daļās: inkubācijas laiks, saukts arī par olu grozīšanas laiku (vistu olām 18 dienas) un šķilšanās laiks (vistu olām pēdējās 3 dienas). Šķilšanās laikā jāpārtrauc olu grozīšana un jāpalielina mitruma līmenis inkubatorā, lai olas čaumala būtu pietiekami mīksta un cālis no tās varētu izlauzties.
Tie, kuri informāciju iegūst angļu valodā, iespējams, būs saskārušies arī ar šķilšanās laika apzīmējumu, kas nu jau pandēmijas kontekstā ir ļoti bieži dzirdēts, proti, lock-down. Tas nozīmē, ka šķilšanās laikā nevajag virināt inkubatora vāku, lai netiktu zaudēts inkubatora iekšpusē uzturētais paaugstinātais mitruma līmenis.
Olu inkubēšanas laikā jāņem vērā trīs vienlīdz svarīgas lietas.
- Temperatūra, neapšaubāmi, ir pats galvenais un svarīgākais parametrs, lai inkubācija būtu veiksmīga. Atkarībā no putnu sugas, ideālā vidējā temperatūra olu inkubatorā ir 37,5 °C līdz 37,8 °C (embrijam letāla temperatūra ir +39,4 °C).
- Mitruma līmenis ir ļoti svarīgs parametrs, jo olai visā inkubēšanas laikā jāzaudē noteikts mitruma daudzums. Ir gan pieļaujams, ka šis parametrs var netikt uzturēts tik precīzi kā temperatūra, un lielākajā daļā sadzīves inkubatoru ar manuālu mitruma līmeņa kontroli tas nemaz nebūtu iespējams.
- Olu grozīšana ir trešais galvenais “valis”, bez kā olu inkubācija nevar būt veiksmīga. Tās mērķis ir nodrošināt, lai embrijs neizžūtu un nepieliptu pie olu čaumalas. Vistu mamma, perējot olas, ligzdā kustās, tā olas tiek apgrozītas vairākas reizes dienā. Olu inkubatoros ir pieejami dažādi olu grozīšanas veidi. Populārākais ir dažādu sistēmu automātiskā grozīšana, bet pastāv arī manuāli sinhronā olu grozīšana, kur olas tiek ievietotas speciālās laiviņās un to novietojumu var viegli mainīt no inkubatora ārpuses. Pavisam vienkāršos modeļos, kuros nav automātiskās olu grozīšanas sistēmas, olas jāgroza ar rokām – parasti uz vienas puses ar zīmuli tiek veikta atzīme, un reizi vai divas dienā olas inkubatora iekšpusē tiek novietotas otrādi.
Kādu olu inkubatoru izvēlēties?
Svarīgi ir saprast, kādiem mērķiem un kādiem inkubēšanas apjomiem ir plānots iegādāties inkubatoru. Piemājas saimniecībā vai mājputnu turēšanai savam hobijam noteikti var izvēlēties sadzīves inkubatoru.
Sadzīves inkubatori
Tie parasti ir uz galda liekami inkubatori ar nesiltinātu plastmasas korpusu, kas paredzēti lietošanai istabas temperatūrā. Lielākajai daļai šo inkubatoru ir caurspīdīgs vāks, lai varētu novērot šķilšanos, neatverot inkubatora vāku. Latvijā ir pieejams samērā plašs piedāvājums šajā kategorijā ar olu ietilpību 10–100 cenu robežās no aptuveni 50 līdz pat 500 eiro. Apkopojot atsauksmes tematiskajās sociālo tīklu grupās, ļoti populāri mūsu tirgū izrādās PUISOR zīmola inkubatori – ne pārāk dārgi, vienkārši, apaļas formas sadzīves inkubatori ar 51 vistu olas ietilpību, kas pieejami variācijās gan ar automātisko olu grozīšanu, gan ar manuāli sinhrono.
Olu inkubatorus var iegādāties arī populārās globālajās tīmekļa iepirkšanās vietās, bet nereti pircēji saskaras ar vilšanos par kvalitātes neatbilstību gaidītajam un garantijas servisa neesamību. Latvijā nopērkami arī ievērojami dārgāki pasaules vadošo ražotāju sadzīves inkubatoru modeļi, kā piemēram, CIMUKA vai BRINSEA. Šie ražotāji sniedz garantiju, ka ražošanā izmantotas tikai viskvalitatīvākās detaļas, kas atspoguļosies iekārtas darbības ilgmūžībā paaugstināta mitruma un temperatūras apstākļos, kādi jānodrošina inkubēšanā. Latvijas tirgū pieejami arī kvalitatīvi Itālijā ražoti sadzīves inkubatori.
Izvēloties olu inkubatoru, svarīgi saprast, kādas mājputnu sugas plānots pavairot. Vistu un paipalu olas ir vieglāk inkubēt nekā ūdensputnu olas, tāpēc varēs sasniegt ļoti labus rezultātus ar nedārgiem, vienkāršiem inkubatoriem. Ūdensputnu, īpaši zosu olu, inkubācijas gadījumā daudz lielāku lomu spēlē precīza mitruma kontrole, tāpēc ieteicams izvēlēties inkubatoru ar automātisko mitruma līmeņa uzturēšanu. Jāpiebilst gan, ka tie ir ievērojami dārgāki un piedāvājums sadzīves inkubatoru kategorijā ir ļoti ierobežots. Šeit jau ieteicams būtu skatīties uz profesionālo un pusprofesionālo inkubatoru kategoriju.
Profesionālie un pusprofesionālie inkubatori
Tie parasti izskatās, tautas valodā runājot, kā skapīši. Šeit jāpiebilst, ka tā sauktie pusprofesionālie inkubatori ir tieši tikpat kvalitatīvi, ilgmūžīgi un precīzi kā lielākie “brāļi”, bet ar samērā mazu olu ietilpību. Turpmāk tekstā vairs tos atsevišķi neizdalīsim un sauksim visus par profesionālajiem. Tieši “skapīšu” veidolā tiek ražoti profesionālie inkubatori, jo to sienas ir izgatavotas no siltinātām plāksnēm, kas mazina apkārtējās vides ietekmi uz inkubācijas apstākļu precizitāti. Profesionālo inkubatoru aprīkojums absolūtajā vairumā gadījumu ietver gan automātisku olu grozīšanu, gan temperatūras, gan arī precīzu un automātisku mitruma līmeņa kontroli.
Profesionālos inkubatorus iedala trīs tipos: kombinētie inkubatori, inkubācijas inkubatori un šķilšanās inkubatori. Katru no šiem tipiem izskaidrosim sīkāk, bet vispirms jāpiebilst, ka pirms inkubatora iegādes rūpīgi jāapsver un jāizstrādā inkubācijas plāns, kurā galveno lomu spēlēs tas, kā tiek sagādātas inkubācijas olas. Inkubāciju profesionālajos inkubatoros var organizēt vairākos ciklos, ko sauc par dalīto inkubāciju, vai arī vienā ciklā jeb “visi iekšā – visi ārā” režīmā.
Dalīto inkubāciju jeb vairāku ciklu inkubāciju parasti veic tad, kad ir ierobežots vaislas ganāmpulks, tātad arī ierobežots inkubācijas olu daudzums konkrētā laikā. Tad inkubatorā olas tiek ievietotas pakāpeniski, parasti nedēļas (vai 5 dienu) ciklos, proti, ik pēc 7 dienām inkubatorā tiek ievietotas jaunas inkubācijas olas. Tas, protams, nozīmē, ka arī šķilties olas būs jāliek tādos pašos ciklos, kā tās tika liktas inkubēties. Dalītajā inkubācijā parasti izmanto vai nu kombinētos inkubatorus, vai arī atsevišķu inkubācijas inkubatoru un atsevišķu (parasti daudz mazāku) šķilšanās inkubatoru.
“Visi iekšā – visi ārā” režīmu jeb viena cikla inkubāciju parasti pielieto tad, kad inkubācijas olas tiek iegādātas no ārējiem avotiem un var uzreiz sagādāt lielāku skaitu olu. Šajā režīmā visas olas uzreiz tiek ievietotas inkubatorā un visas vienlaikus, kad pienāk laiks, arī tiek liktas šķilties. Viena cikla inkubācijā parasti izmanto vai nu inkubācijas inkubatoru, kura olu grozītājus var pārvērst par šķilšanās kastēm vai (lielākiem modeļiem) ar ratiņiem aprīkotus modeļus, kur inkubācijas olas ratiņos izstumj ārā no inkubatora, pārliek inkubācijas kastēs, un ar ratiņiem atkal iestumj atpakaļ uz šķilšanos. Var lietot arī atsevišķus vienādas ietilpības inkubācijas un šķilšanās inkubatorus.
Kombinētie inkubatori
Tie ir īpaši ar to, ka tiem inkubatora iekšpusē ir gan olu grozīšanas mehānisms, gan viena vai vairākas šķilšanās kastes, tādēļ tajos var nodrošināt nepārtrauktu dalītās inkubācijas procesu – olas noteiktos ciklos tiek ievietotas grozītājā un, kad pienāk šķilšanās laiks, tās tiek pārvietotas uz šķilšanās kastēm inkubatora apakšā. Kombinēto inkubatoru priekšrocība ir tāda, ka ar vienu iekārtu var nodrošināt pilnu inkubācijas ciklu no olas līdz cālim, taču ir arī trūkumi, pirmkārt, kombinētos inkubatorus aktīvās sezonas laikā ir neērti tīrīt, jo nepārtraukti notiek inkubācijas process, kā arī tajos brīžos, kamēr šķilšanās kastēs šķiļas cāļi, visā inkubatorā jāpalielina mitruma līmenis un nedaudz jāsamazina temperatūra. Ir pierādījies, ka inkubējamām olām tas būtisku ļaunumu nedara, taču pilnīgi ideāli apstākļi šādi netiek nodrošināti. Šo iemeslu dēļ profesionāļi parasti izvēlas atsevišķus inkubācijas un šķilšanās inkubatorus.
Inkubācijas inkubatori (angliski setter) ir aprīkoti tikai ar olu grozīšanas sistēmu, un tiem apakšā nav šķilšanās kastu, tāpēc tos parasti izmanto komplektā ar atsevišķiem šķilšanās inkubatoriem. Dalītajā inkubācijā šķilšanās inkubators var būt mazāks, bet “visi iekšā – visi ārā” režīmā gan tam jābūt ar tādu pašu ietilpību kā inkubācijas inkubatoram.
Šķilšanās inkubatoriem (angliski hatcher) nav olu grozīšanas mehānisma. Tiem ir tikai šķilšanās kastes, tāpēc tie ir paredzēti tikai un vienīgi šķilšanās periodam. Kā jau aprakstīts iepriekš, ir svarīgi izvēlēties optimālu šķilšanās inkubatora lielumu, kas galvenokārt atkarīgs no jūsu plānotā inkubācijas procesa.
Profesionālo inkubatoru kategorijā Latvijā ilgmūžības un izcilo šķilšanās rādītāju dēļ dominē Turcijas ražotāja CIMUKA inkubatori.
Raksts no LLKC žurnāla “Latvijas Lopkopis” 2022. gada marta izdevuma. Raksta autore Anna Ērliha ir žurnāla pastāvīgā autore, kuras padomus putnkopjiem varat lasīt katru mēnesi “Lavijas Lopkopī”.
Abonēšana: https://abone.lv/lv/latvijas_preses_izdevumi/zurnali/2044/