Oli liķieri angliski dēvē par eggnog. Pēc senas tradīcijas angliski runājošā pasaule no Bekingemas pils līdz Baltajam namam to gatavo un dzer tieši Ziemassvētku laikā.
Latvijā, kur olas, piens un saldais krējums ir gandrīz katrā ledusskapī, to ir ļoti viegli pagatavot.
Gatavojot šo dzērienu, var iztikt arī bez alkohola vai tā devu samazināt. Sastāvdaļu daudzums paredzēts lielam pulkam cilvēku – 24 glāzēm, jo parasti svētku laikā māja ir pilna ciemiņu.
Šogad Covid-19 mums neļauj Ziemassvētkus svinēt kā parasti – gatavojamies svētkiem šaurā “vienas mājsaimniecības” lokā. Tāpēc sastāvdaļu daudzumu samaziniet par trešdaļu vai pat vairāk, bet recepti noglabājiet – pandēmija paies, vīruss noplaks, un Ziemassvētki būs atkal kā senāk.
Ziemassvētku olu liķieris
Sastāvdaļas
- 12 olu (istabas temperatūrā);
- 1,5 krūzes (1 krūze – 200 g) cukura;
- 4,5 krūzes (1 krūze – 240 ml) piena;
- 3 krūzes saldā krējuma;
- 3 krūzes ruma vai brendija;
- 3 krūzes viskija vai burbona (amerikāņu viskija);
- 1 tējk. kanēļa;
- 2 tējk. svaigi rīvēta muskatrieksta;
- 2,5 tējk. vaniļas esences
Gatavošana
1. Olu dzeltenumus atdala no baltumiem. Dzeltenumus saputo ar vienu krūzi cukura un vaniļas esenci, līdz tie kļūst gaisīgi un maigi gaiši.
2. Dzeltenumiem lēnām lej klāt visu paredzēto alkoholu un visu laiku maisa, līdz masa kļūst vienmērīga.
3. Šo sagatavi līdz pasākumam liek ledusskapī, lai garšas savelkas.
4. Pirms celšanas galdā izņem no ledusskapja un pielej pienu, pievieno tējkaroti muskatrieksta.
5. Saputo saldo krējumu.
6. Atsevišķā bļodā stingrās putās saputo olu baltumus kopā ar puskrūzi cukura.
7. Olu un piena maisījumā pa daļām iecilā saputotos olu baltumus.
8. Tad viegli un pa daļām iemaisa saldo krējumu.
9. Maisījumā gan olu baltums, gan saldais krējums atšķaidās, bet par to, ka dzēriens kļūst šķidrāks, nav jāuztraucas – tā tam jābūt.
10. Kad dzēriens gatavs, to lej glāzēs, pārkaisa ar atlikušo kanēli un muskatriekstu.
Avots: https://www.diena.lv/raksts/izklaide/receptes/svetku-laika-dzerieni-14253880