Sākums » Ko ceļ galdā Latvijas basketbolistu izlase?

Ko ceļ galdā Latvijas basketbolistu izlase?

03.09.2025. | Jaunumi

Dalies ar ziņu:

Latvijas basketbola izlases spēlētājiem uzturs ir tikpat svarīgs kā treniņš – tas nodrošina spēku, izturību un palīdz sasniegt maksimālu sniegumu laukumā. Trīs Latvijas basketbola izlases pārstāvji – Kristaps Porziņģis, Artūrs Žagars un Dairis Bertāns – sadarbībā ar Latvijā iecienīto vistas gaļas zīmolu “Ķekava” dalās ar saviem ēšanas paradumiem un atklāj, kā saņemt enerģiju visai dienai.

Ēdienreižu plānošana – no tematiskām dienām līdz uztura balansam

Pašā Eiropas čempionāta notikumu centrā ielūkojamies Latvijas basketbolistu ikdienas paradumos, kas palīdz viņiem tikt galā ar intensīvo spēļu ritmu. Uzturs šeit spēlē īpaši nozīmīgu lomu – sportistiem ir būtiski saglabāt kontroli pār uzturu, jo tas palīdz uzturēt disciplīnu, izvairīties no impulsīviem ēšanas paradumiem, kā arī tas ietekmē pašsajūtu un sniegumu laukumā. Latvijas izlases basketbolistam Dairim Bertānam patīk plānot ēdienreizes pa dienām, piemēram, vienu dienu gatavojot itāļu virtuves iedvesmotu ēdienu, nākamajā – Āzijas. Šāda pieeja ļauj gan dažādot ēdienkarti, gan nodrošināt nepieciešamās uzturvielas.

Arī Latvijas izlases basketbolisti Artūrs Žagars un Kristaps Porziņģis pievērš uzmanību tam, lai uzturs būtu sabalansēts. Ja reizēm ēdienkartē iekļūst kāds mazāk veselīgs produkts, viņi to kompensē ar nākamajām maltītēm, pielāgojot dārzeņu, olbaltumvielu un proteīnu daudzumu. Līdzās vistai sportistu šķīvjos visbiežāk nonāk pasta, dārzeņi un kartupeļi. Kristaps Porziņģis bieži dod priekšroku “atlēta klasikai” – vistas filejai ar rīsiem. Dairis Bertāns maltītēm pievieno dabīgas garšvielas – timiānu, rozmarīnu, piparus, cenšoties izvairīties no pārāk intensīviem garšas pastiprinātājiem. Savukārt Artūrs Žagars kā papildus piedevu ēdienreizēs mēdz iekļaut sparģeļus un bieži izvēlas salātus.

Vistas gaļa – būtiska daļa ikdienas ēdienkartē

Vistas gaļa Latvijas izlases spēlētāju uzturā tiek iekļauta vairākas reizes nedēļā. Tā ne tikai nodrošina nepieciešamo olbaltumvielu daudzumu, bet ir arī produkts, kas lieliski iederas gan vieglās pusdienās, gan kā spēles dienas maltītes centrālais elements. Sportisti novērtē to, ka vista ir viegli pagatavojama, veselīga un pielāgojama dažādiem dzīves ritmiem un garšas izvēlēm, tāpēc tā kļuvusi par neatņemamu sabalansētas ēdienkartes sastāvdaļu.

“Plānojot ēdienreizes, man ir svarīgi saglabāt balansu. Spēļu dienās ievēroju stingrāku diētu un pastiprināti pievēršu uzmanību tam, ko pirms spēles uzņemu uzturā. Visbiežāk izvēlos tieši vistas gaļu, jo tā ir labs proteīna avots un viegli sagremojama. Vienmēr cenšos pārliecināties, ka izvēlētie produkti ir ne tikai augstas kvalitātes, bet arī pagatavoti pēc iespējas veselīgāk,” stāsta Latvijas izlases basketbolists Kristaps Porziņģis.

Katram basketbolistam ir arī savi iecienītākie vistas gaļas produkti. Kristaps Porziņģis priekšroku dod vistas stilbiņiem, īpaši, ja tie pasniegti sulīgā mērcē. Artūrs Žagars labprātāk izvēlas vistas šķiņķīšus ar ādu un kaulu, jo, kā viņš uzsver, tie ir īpaši gardi, ja kārtīgi izcepti līdz izteiktam kraukšķīgumam. Savukārt Dairis Bertāns novērtē praktiskumu – vistas šķiņķīšus bez ādas un kaula, kas ir daudzpusīga izvēle un ko iespējams ērti pagatavot dažādos veidos.

Produktu izvēle – kvalitāte svarīgāka par kvantitāti

Izvēloties produktus maltītēm, spēlētāji pievērš uzmanību to kvalitātei. Tā kā vistas gaļa ir nozīmīga maltīšu sastāvdaļa, tad Dairis Bertāns būtisku uzmanību pievērš tam, kā vistas ir audzētas un ar ko barotas. Viņa prioritāte ir bez antibiotikām audzēta un kvalitatīva gaļa. Artūram Žagaram ir svarīgi, lai produkti būtu vizuāli pievilcīgi un nāktu no uzticama ražotāja vai piegādātāja. Savukārt Kristaps Porziņģis uzticas savai uztura komandai, kas izvēlas produktus, ņemot vērā viņa veselības un kvalitātes kritērijus.

AS “Ķekava Foods” vistas gaļa tiek audzēta Latvijā, nodrošinot augstu kvalitāti, atbilstību pārtikas drošības standartiem, kā arī stingri ievērojot – un pat pārsniedzot – institūciju noteiktās pārtikas ražošanas un dzīvnieku labturības prasības. Putni tiek baroti ar sabalansētu, dabīgu barību bez antibiotikām, un uzņēmums regulāri veic neatkarīgas laboratorijas pārbaudes, lai garantētu produkta drošumu. “Ķekava” ir arī Baltijā pirmais putnkopības uzņēmums, kas saņēmis sertifikātu par audzēšanu bez antibiotikām, un uzņēmums lepojas ar pilnu ražošanas ciklu – no graudu audzēšanas līdz gatavam produktam veikalu plauktos. AS “Ķekava Foods” produkti ar marķējumu “Audzēts bez antibiotikām” garantē, ka šie putni nav slimojuši un savas dzīves laikā nekad nav saskārušies ar antibiotikām.

Dalīties ar ziņu:

    Dalies ar ziņu:  
    Mūsu partneri