Olas ir pieejams un ilgtspējīgs olbaltumvielu avots teju ikvienam, tomēr dati liecina, ka Latvijā šis produkts uz galda nonāk krietni retāk nekā, piemēram, gaļa, dārzeņi vai graudaugi. Piedāvājam septiņas receptes, kā vienkārši un vienlaikus radoši iekļaut olas savā ikdienas ēdienkartē.
“Olas ir unikāls produkts, jo tajās ir niecīgs ogļhidrātu saturs, lielāko daļu tajās esošo tauku veido nepiesātinātās taukskābes, turklāt tajās ir tādas cilvēka organismam nepieciešamās uzturvielas kā, piemēram, cinks, selēns, folijskābe, D vitamīns, B vitamīnu un tam līdzīgi,” skaidro LAPNA izpilddirektore Anna Ērliha.
Kaut arī Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas (LAPNA) veiktās aptaujas dati liecina, ka vairums respondentu jeb 80% piekrīt, ka olas ir vērtīgs produkts, plašāku zināšanu par to uzturvērtību pietrūkst.
Tālāk lasi - olu receptes, kuras iedvesmos iekļaut olas ikdienas uzturā ne tikai brokastīs, bet arī citās ēdienreizēs.
- Olu salāti - smērējami uz sviestmaizes vai vrapā
- Cepts avokado ar olu - ēd brokastīs vai kā atsevišķu uzkodu
- Veģetārā proteīna uzkoda - īpaši sportistiem
- Frittata no olu baltumiem - labākais ēdiens, ko ēst pēc intensīva treniņa
- Olu smūtijs - nebaidies no jēlās olas, to šajā dzērienā pat nejutīsi
- Okonomiyaki - japāņu stila pikantā pankūka
- Lapu kāpostu jeb keila salāti ar grilētiem dārzeņiem un olu